Beltane 30 april op 1 mei

Meifeest/walpurgisnacht.

Letterlijk vertaald betekent Beltane 'helder vuur'. Dit feest markeert het begin van de zomer.

Thema's zijn Vruchtbaarheid en bevruchting, passie, vuur en het is de tegenhanger van Samhain.

Waar het bij Samhain om dood en donker draait, is het bij Beltane juist het leven en licht.

Wederom zijn de sluiers tussen de werelden erg dun en is het dus een goede tijd voor divinatie.

Het feest heeft een erotisch tintje en werd vrij gevierd. Seks stond hierbij ook centraal. Meisjes verloren hun maagdelijkheid tijdens deze nacht. Jonge stelletjes hadden deze nacht bewust seks, het liefst buiten in de vrije natuur, om vruchtbaarheid door te geven (of terug te geven) aan de natuur. Er werd geloofd dat als je zwanger werd tijdens deze nacht, je een bijzonder kindje op de wereld zou zetten. Hierbij wordt de vergelijking gemaakt met het samenkomen van de godin (moeder aarde, de maan, het vrouwelijke) en de god (de gehoornde god, de zon, het mannelijke)  die ervoor zorgen dat de wisseling van de seizoenen door blijft gaan. 


Meibloesems en haagdoornbloesems zijn symbolen van dit feest. Ze werden aan deuren en huizen gehangen als versiering en om de vruchtbaarheid te eren. Ook de meiboom of meipaal stond centraal. Deze werd op het dorpsplein gezet met bovenin een bloesemkrans. Hieraan werden rode en witte linten vastgemaakt die door middel van dans op muziek om de paal werden gevlochten. Met de meiboom als fallussymbool, staan de witte linten voor het zaad van de man en de rode linten voor het bloed van de ontmaagding van de vrouw.


In het hier en nu is Beltane dé tijd om te weten wat je nu écht wilt. Je wensen, plannen en intenties moeten nu omgezet zijn in doelen, zodat je de energie van de komende periode, van licht en leven, kunt gebruiken om dingen in werking te zetten en vooral jezelf in de wereld te zetten! Beltane is een tijd van doen, van ongeremdheid en je hart volgen in plaats van je verstand. Laat de passie los en ga er in mee, alles is mogelijk. Wied het onkruid tussen alles wat je gezaaid en geplant hebt en go for it!