Imbolc 2 Februari

Ja hoor, hier en daar zullen ze rond deze tijd voorzichtig hun eerst blaadjes uit de grond steken... de sneeuwklokjes.

De overgang van de winter naar de lente breekt aan, we vieren Imbolc.

In de buik van Moeder Aarde wordt alles langzaam maar zeker wakker en een nieuw seizoen staat op aanbreken. De wedergeboorte van de natuur komt langzaam op gang en dit kun je ook in jezelf voelen. Je wilt weer wat doen, lekker naar buiten, weer ondernemen. De zon laat zich wat vaker zien en ondanks dat het koud is, is het goed om naar buiten te gaan. Voel, ruik en zie wat er gebeurd om je heen. Neem dit alles in je op en breng het met je mee naar binnen.


Het is de perfecte tijd om een grote schoonmaak te starten en je voor te bereiden op het leven buiten de deur. Oorspronkelijk werden de akkers nu klaargemaakt om in de lente te bevruchten door vruchtbaarheid op te roepen en op te ruimen. Met de schoonmaak en het opruimen werd ook de Godin Brighid geëerd, de Godin van huis en haard. Ze is ook de Godin van vuur en dit Lente-feest staat daar dan ook mee in verbinding. 

Het is nog koud en de winter is lang geweest, de voorraden beginnen op te raken en het gevoel om naar buiten te gaan wordt steeds sterker. Toch is er hoop, de schapen zullen binnenkort hun lammetjes op de wereld zetten en dus is er weer melk, langzaam komt het groen hun kopjes boven de grond steken en de grond begint te ontdooien.


Ook in jezelf kun je schoonmaken, niet alleen je huis opruimen van alle dingen die je bezig moesten houden in de winter, het stof en het bedompte van de winter, maar ook je gedachten, je wensen, je plannen hebben een selectie nodig. Met Yule zijn deze al gesorteerd, maar nu met de kracht van het licht duidelijk aanwezig zul je weer wat selectiever worden in wat je nou wel en niet wilt en waar je je energie in wilt steken.