Ostara 21 Maart

Lente-Equinox

De winter is eindelijk voorbij en de lente begint! 

Dit lentefeest staat voor balans, hoop en dromen, maar ook voor vruchtbaarheid en jezelf weer laten zien.

Op deze dag zijn de dag en de nacht even lang, de Equinox, en is het de tussenstop tussen de winterzonnewende en de zomerzonnewende.

Vanaf nu wint het licht het weer van het donker en worden de dagen weer langer.

De Godin Eostre wordt hierbij geëerd. Zij is de belichaming van vruchtbaarheid en leven. 

Ostara is zaaitijd, zodat we met de herfst kunnen oogsten voor de winter. We staan met dit Lentefeest stil bij het feit dat de natuur nu echt tot leven komt. De dieren gaan aan de slag met voortplanting en alles wat de afgelopen tijd onder de grond zo hard heeft gewerkt om omhoog te komen, vindt zijn weg boven de grond.

Ook de landbouw komt weer op gang, er hoeft niet meer zuinig gedaan te worden met de voorraden en dat moet natuurlijk gevierd worden.


Je kunt hier zelf ook mee aan de slag!

Het is tijd om je tuin klaar te maken en de zaadjes te planten die je in de afgelopen tijd hebt geslecteerd.

Jouw wensen, plannen en intenties voor dit jaar plant je daarbij mee. Dit kun je doen door ze op te schrijven en mee te planten met de zaadjes onder de aarde of door ze uit te spreken terwijl je jouw zaadjes in de grond plaatst.

Op deze manier kun je jouw wensen, plannen en intenties letterlijk zien groeien. Zo blijf je je bewust van het feit dat dingen tijd kosten en aandacht nodig hebben. Dat niets vanzelf gaat en je dus ook zult moeten werken om te kunnen manifesteren (oogsten). Water geven, aandacht geven, opletten en bijsturen hoort er allemaal bij.


De vergelijking met Pasen is gauw gemaakt.

De naam Easter lijkt afgeleid van Eostre en de eieren en paashaas zijn beiden symbolen van vruchtbaarheid. Hoewel de paashaas in eerste instantie een kip was die haar eieren verstopte, heeft Eostre haar in een haas verandert om de eieren weer te gaan zoeken.

Ook worden er, in bepaalde delen van Nederland, nog steeds paasvuren gehouden om de terugkeer van het licht te vieren, hierbij werd geloofd dat als je over het vuur heen sprong, je vruchtbaarheid en geluk afriep over jezelf.*Art Print by Nichol Skaggs*