Samhain 31 Oktober

Samhain markeert het begin van de winter, het einde van het licht en het begin van het donker.

Het thema van dit jaarfeest is de dood en het donker. Het leven van de natuur zakt weg naar de baarmoeder van Moeder Aarde om daar sluimerend op te laden tot het licht er weer is.

Samhain is ook 1 van de vuurfeesten, oorspronkelijk werd op 31 oktober al het vuur in dehaarden van de huizen gedoofd en gezamenlijk ontstak het gehele dorp een groot vuur. Dit was het Keltisch Oud&Nieuw.

Alle oogst is gedaan en oktober was de laatste jachtmaand om voorraden in te slaan voor de tijd van rust.

Het grote vuur werd gebruikt om thuis de haard weer mee aan te steken en zo het licht te eren. Er werd een laatste grote, overvloedige maaltijd klaargemaakt en genuttigd en de rest van de oogst werd bewaard om de komende winter te overleven.


De sluiers tussen de wereld van de levenden en de doden is rond deze tijd (zeker tot aan Yule) erg dun en dus werd er tijdens het diner een extra bord gedekt voor de voorouders, zodat zij aan konden schuiven. Ook werden er kaarsen in de vensterbank voor het raam geplaatst, zodat de dolende doden licht hadden om de weg te kunnen vinden.


Bekend rond deze tijd is Halloween, afgeleid van All Hallow's Eve, waarbij in Amerika (en inmiddels overgewaaid naar Europa) kinderen verkleed de straat op gaan en langs de deuren gaan om snoep te verzamelen. Voordat het het commerciële Halloween werd, verkleedden de mensen zich als dieren, elfen en natuurwezens om zich zo onopgemerkt tussen hen te kunnen bewegen.

Ook Dia de los Muertos (dag van de doden) is hier naar terug te leiden. In Mexico eren ze de doden door op de graven van de voorouders te dineren.


Tegenwoordig hebben wij niet de stress dat wij genoeg voorraad moeten inslaan, we kunnen natuurlijk elke dag even naar de winkel. Wel kun je deze tijd je focus leggen op het letterlijk naar binnen keren. Bekijken wat je het komende jaar aan zaadjes wilt planten, wat kan anders, wat kan beter, wat kan je loslaten en waar ga je mee starten.