Yule 21 December

Midwinter/Winterzonnewende

Yule is eigenlijk niet maar 1 dag, maar duurt zo'n twaalf dagen.

Van oudsher startte Yule wanneer de zon zijn laagste stand had bereikt. Dit kon gemeten worden door verschillende bouwwerken, zoals bijvoorbeeld Stonehenge in Engeland of Newgrange in Ierland. Wanneer de zon op een bepaalde manier scheen door deze bouwwerken, was dat het begin van de Zonnewende.

De Winterzonnewende is de tijd van de langste nacht, de dagen worden hierna langzaamaan weer langer en het licht keert weer terug. Heel belangrijk voor onze voorouders en de landbouw, want licht betekent warmte en dat is wat de grond nodig heeft na zolang in het donker te hebben moeten overleven. De warmte en het licht zal langzaam steeds dieper doordringen in Moeder Aarde tot het de natuur wat zich daar veilig genesteld heeft weer zachtjes wakker maakt.


Binnen in de huizen werd een Yule blok aangestoken, welke tijdens de 12 dagen moest blijven branden als voorteken van geluk. Ook wordt er gepraat over dat het Yule blok moet blijven branden omdat de sluiers tussen de wereld van de levenden en de doden weer dikker wordt en de doden zullen proberen in onze huizen te schuilen, zodat zij niet terug hoeven. Het Yuleblok voorkwam dan dat de doden de huizen konden betreden. 

Daarnaast werden er ook vuren ontstoken en werd er veel geluid gemaakt d.m.v muziek en dans om het licht een steuntje in de rug te geven om terug te keren en te laten weten dat het zeer welkom was.


Tegenwoordig staat er een kerstboom in huis, ook dit is weer terug te leiden naar Yule (voor de kerstening van het christendom) Het naar binnen halen van een boom en deze te versieren met lichtjes stamt af van het versieren van takken met kaarsen om de terugkeer van het licht te vieren.

Ook werden bomen naar binnengehaald om de natuurwezens tijdens de winter een veilige plek te bieden, de boom werd 'versierd' met fruit, zodat zij genoeg te eten hadden.

Het zingen van liedjes met kerst, is te vergelijken met het muziek maken en dansen om het licht op te roepen.


Zo zijn er veel verhalen en legendes rondom de zonnewendes, uiteindelijk is het thema dat het licht zich afwisselt met het donker en voor jou is dit een tijd om voor jezelf te zorgen. Maak de balans, die je met Samhain bent gaan opmaken, nu concreet en sluit jouw vruchtbare jaar af met duidelijkheid over wat je bereikt hebt, wat je loslaat en wat je opnieuw zult zaaien in de nieuwe cyclus.