De Volle Manen 


Januari IJsmaan

Thema: Diepgang en Zuivering.

Vroeger gaf deze maan de tijd aan om het land om te gaan ploegen en al het oude te verwijderen, zodat er ruimte ontstond voor het planten van nieuwe zaadjes. De grote schoonmaak dus! 

Dit kun je zelf doorzetten door in je huis en hoofd een voorjaarsschoonmaak in te starten. Ruim op wat in de weg ligt en onnodig rommel veroorzaakt, gooi weg wat je niet meer gebruikt of wat jou niet vooruit helpt.

Doe dit ook in je hoofd. Welke gedachtes en plannen vreten energie weg die je beter op een andere manier kunt gebruiken? Zoek verdieping in jezelf om je voor te bereiden op het zaaien bij de komende manen. 


Begin februari, volgt het eerste jaarfeest Imbolc.

Met Imbolc vieren we dat de dagen langer worden en nemen we afscheid van de donkere dagen. 


Februari Sneeuwmaan

Thema: Kiemkracht.

Deze volle maan is ook een Supermaan en geeft dus extra veel kracht door. 

Nu dat je opgeruimd hebt en voor jezelf redelijk helder hebt wat je wilt gaat zaaien de komende tijd kun je je zelf de volgende vragen stellen: Wat wil ik ontkiemen en wat kan ik loslaten om mijn plannen de ruimte te geven, zodat ze kunnen groeien? Als je hart-baarmoederverbinding in balans is weet je dit maar al te goed. Tijdens de maancirkel zullen we deze verbinding sterker en krachtiger maken, zodat je hier zelf ook gemakkelijk op kunt intunen om met jezelf deze vragen door te nemen.

Dit is de maan van creatie, dus maak je plannen concreet. Het begin van de Lente is er en de hoop van warmte en licht zal ook meewerken aan de uitwerking van jouw plannen!


Maart Eimaan

Thema: Bescherming en Zorg.

De zaadjes die je uitgezet hebt hebben nu bescherming en zorg nodig. Wat kan je doen om ze veilig te laten groeien, hoe je ervoor zorgen dat ze uitkomen? Je focust je nu op de kleine dingen die je kunt doen om je wensen en plannen te kunnen manifesteren. De Lente ontwikkelt zich op dit moment ook, het wordt warmer en de aarde wordt droger... De grond stoomt zich klaar om alles wat gezaaid is omhoog te laten komen, alles wordt vruchtbaar! Zorg dat jouw wensen en plannen dit ook van jou meekrijgen. 


Eind Maart is het jaarfeest Ostara. Dit feest staat voor balans.

Het licht is evenveel aanwezig als het donker en geeft aan dat het Lente is! We vieren hier dat de tijd van hoop en dromen is aangebroken. Het is dan ook nu echt tijd om te zaaien, maak je plannen nog concreter, zie en voel hoe zich dit ontwikkelt en wat het met je doet. Hoop doet leven zeggen ze toch? De natuur komt nu langzaam tot leven, zie dit terug in de gezaaide wensen en plannen die je de afgelopen periode hebt gemaakt.


April Maan van het Ontwaken

Thema: Vruchtbaarheid en Wedergeboorte.

Alles groeit en bloeit nu, de natuur ontwaakt! De energie van deze maan kun je inzetten om je wensen en plannen uit te gaan voeren! Ga bij jezelf na waar je nou echt blij van wordt en waar je meer aandacht aan wilt besteden. Schrijf dit uit en begin de stappen te zetten die nodig zijn. Zorg dat je buiten bent met de volle maan.

Voel, ruik, ervaar.... De cyclus van de natuur is op volle kracht, neem dit in je op en gebruik die kracht om de wedergeboorte van je wensen en plannen in gang te zetten.


1 Mei vieren we het jaarfeest Beltane, het feest van passie, vuur, vruchtbaarheid en bevruchting! 

Via dans en de aanwezigheid van vuur kun je de passie in jezelf wakker maken, dit vind ik stiekem het leukste jaarfeest omdat het ook wel een erotisch tintje heeft. In vroegere jaren was dit het feest van bevruchting, vuur werd gebruikt om te reinigen en vruchtbaarheid te bevorderen. Meisjes verloren hun maagdelijkheid tijdens dit feest en jonge stelletjes sneakten het bos in om de liefde te bedrijven en tegelijkertijd de vruchtbaarheid door te geven aan de natuur (of terug te geven).


Mei Bloemmaan

Thema: Groei.

De tijd van hoop, belofte, licht en warmte.

Kijk eens naar wat je allemaal al in werking hebt gezet en hoe alles mooi aan het groeien is. Wees dankbaar en show jouw liefde voor het feit dat er groei is! Het is nu belangrijk om te kijken naar wat je nog nodig hebt om de groei verder te bevorderen. 

Er zullen misschien zelfs al resultaten zichtbaar zijn of worden, zie dit als een stimulans om door te gaan. De dankbaarheid en liefde die je ervoor toont brengen positiviteit en deze energie werkt als pokon op alles wat je gezaait hebt.


Juni Maan van de Kortste Nacht

Thema: Bestemming.

Alles valt nu op zijn plek, deze maanenergie staat in het teken van intergreren. De groei stopt nu langzaam en alles is nu, zo goed als, wat het moet zijn. Vorige maan heb je gezien van hoever je bent gekomen en welke weg je hiervoor hebt afgelegd. Wat is waardevol en wat kan losgelaten worden. Opruimen dus! Letterlijk genomen is het tijd voor onkruid wieden, zodat je dat laatste beetje groei de ruimte geeft om tot manifestatie te komen. 


In de energie van deze maan vieren we eind Juni Litha, de zomerzonnewende of Midzomer. Het is de langste dag en de kortste nacht, vanaf nu zullen de dagen weer korter worden. De zonkracht neemt weer af. Dit feest is de beste smoes om de hele nacht lekker te feesten, je wilt natuurlijk meemaken hoe kort de duisternis die nacht duurt en hoe snel de dag en het licht je weer komt begroeten. Het is een feest van vrolijkheid, kracht en dankbaarheid voor de balans tussen dag en nacht, licht en duisternis. Zonder de één is er geen ander. Zo ook in jouzelf, vier dat je deze tegenstrijdigheden in jezelf ook hebt en dat het er mag zijn. In de maancirkel zullen deze aspecten van jezelf naar voren komen. Door in te zien dat het één niet zonder de ander kan bestaan, accepteer je jezelf steeds meer en zul je steeds meer in je kracht gaan staan.


Juli Graanmaan

Thema: Overvloed en dankbaarheid.

Je hebt tot nu toe hard gewerkt om je wensen en plannen te maken tot wat ze nu zijn. Een gedeelte zal al aan het manifesteren zijn. Deze maan vraagt je hier je dankbaarheid voor te tonen. Beloon jezelf ook voor het harde werk wat je hebt verricht om aan en met jezelf te werken. Eer het universum voor het sturen van overvloed en dank de natuur en de maan voor de sturing die je hebt gehad middels de energie waar je op hebt ingetuned. 


op 1 Augustus vieren we Lughnasadh, het laatste zomerfeest en het eerste oogstfeest. Het graan is ready om te oogsten en de voorraden werden vroeger nu aangemaakt om de winter door te komen. Jij mag nu ook vieren wat je al hebt kunnen oogsten, de Volle Maan van Augustus staat ook in dit teken. 


Augustus Maan van het Hemelvuur

Thema: Inzicht en Wijsheid.

Welke wijsheid en inzichten heb je verkregen de afgelopen tijd? Als je kijkt naar jouw spirituele groei en de wensen en plannen die je hebt gezaaid, kan je dan ook zien wat je al kunt oogsten? Mediteer op deze onderwerpen en je zult de inzichten verkrijgen, de energie van deze maan is hier perfect voor! 


September Oogstmaan

Thema: Loslaten.

De laatste maan in het teken van oogsten. Het oogsten van graan is al gebeurd, we oogsten nu groenten, fruit en andere vruchten en noten. Ook zijn hierbij de thema's loslaten en evenwicht belangrijk. Bekijk wat er allemaal is geoogst en bepaal wat weer meegaat als zaad voor de volgende cyclus en wat niet meer opnieuw geboren hoeft te worden. Doordat je niet altijd gelijk zult weten wat meegaat en wat niet, kun je intunen op de energie van deze volle maan. Zij zal je sturen, hou ook je dromen in de gaten deze tijd. Soms worden daar al knopen doorgehakt en hoef je het alleen maar te volgen. 


Eind September, 20-24, vieren we het jaarfeest Mabon. Dit feest geeft de laatste oogstronde aan en is dan ook meteen de aankondiging van de Herfst. Dit wordt ook zichtbaar doordat de natuur aan het loslaten is. Vruchten vallen van de boom, ze zijn rijp, daarmee laten de bladeren langzaam los en verkleurt de natuur van felgroen naar de prachtige herfstkleuren die de wereld ook weer zo mooi maken. 


Oktober Jachtmaan

Thema: Transformatie.

De natuur gaat in winterslaap om pas weer in het voorjaar te ontwaken. Alles transformeert.

Het is nu tijd om je voor te bereiden op de winter. De tijd dat de dagen korter zijn, het licht minder aanwezig is en je meer binnen bent dan buiten. Dit gebeurt ook binnen in jou. Wanneer je de maanenergie volgt, zul je nu ook gaan voelen dat je je naar binnen wilt keren. Onderzoeken of je wel het juiste pad bewandelt, wat nou de rode draad is in je leven. De essentie van jouw pad wordt duidelijker nu, hierdoor is het makkelijker om je wensen en plannen, voor de nieuwe cyclus die eraan komt, duidelijk te maken.


Samhain valt op 31 Oktober, in de energie van de jachtmaan. In oktober wordt de sluier tussen werelden dunner. Het is de tijd om contact te maken met je voorouders. Je voorouders kunnen je helpen om de vragen die je stelt bij de Volle Maan op 20 Oktober, verder uit te werken. Gebruik deze tijd om te divineren.


November Offermaan

Thema: Overleven.

Het is nu de winter overleven. Met alles wat je geoogst hebt de afgelopen periode heb je genoeg om over na te denken. Het is nu rust nemen en alles op een rijtje zetten voor jezelf, zodat er weer ruimte komt voor nieuwe dingen. Je hebt als het goed is een flink aantal stappen kunnen maken om spiritueel te groeien en te transformeren, hierdoor heb je inzichten gekregen over oude en nieuwe dingen. De donkere tijd van de winter is de tijd om oud leed te verwerken met de wijsheid en inzichten die je hebt opgedaan de afgelopen cyclus.


December Maan van de Langste Nacht

Thema: Reiniging, Nieuw Begin.

Verwen jezelf! Het is tijd om voor jezelf te zorgen. Maak de balans, die je bij de vorige manen hebt uitgewerkt, nu concreet en sluit jouw vruchtbare jaar af met duidelijkheid over wat je bereikt hebt, wat je loslaat en wat je opnieuw zult zaaien in de nieuwe cyclus. 


En dan is het eind December Yule, de Winterzonnewende of Midwinter! Dit is de tegenhanger van Litha, de zomerzonnewende. 

Yule heeft de kortste dag en de langste nacht van het jaar en is het feest van hoop op licht en warmte. Versier je huis met lichtjes en groen uit de natuur. Wakker het licht aan en stimuleer de natuur om wakker te worden. 


Ongeveer 1 x per 3 jaar, specifieker 7 x per 19 jaar, hebben we een 13e Maan. Deze Maan wordt Boommaan genoemd.

Het thema van deze Maan is Regeneratie. 

Verbind je als deze maan plaatsvindt bewust met jouw ziel. Wees je bewust van de afgelopen cyclus, bekijk jouw innerlijke groei en vraag jezelf wat er nodig is om je verder te kunnen begeven op het pad van jouw zielsbestemming.

Er zit een mooi verhaal achter de 13e maan, dit gaat ver terug naar de tijd dat er nog geleefd werd naar een andere kalender. De huidige kalender heeft ervoor gezorgd dat er 12 maanden aangehouden word, maar dit was vroeger anders.

Het mysterie rondom het 13e sterrenbeeld en de 13e maan leg ik hier verder uit.